Papanella berättarteater

papanella.se

Papanella berättarteater bildades 2009 av Marinella Rolfart, Pino Costalunga, Bengt Rosén, Lena Lundman och Laura Martorell som en systerförening till Papagena, som bildades 1991.

Papanella startades för att fokusera mer på muntligt berättande samt berättarteaterföreställningar och berättaraktiviteter både för och med barn och vuxna.

Berättandet har fått förnyad uppmärksamhet inte bara inom barnteater utan även inom skolan. Marinella har varit flitigt anlitad för workshops och projekt med olika berättartekniker. Både för pedagoger och i elev- och barngrupper i flera Skapande Skola projekt. Bland uppdragsgivarna finns skolor, förskolor, bibliotek och olika organisationer och kommuner. Marinella har även gått i med föreläsningar och workshops om olika berättartekniker i Lärarutbildningar och universitet.

Men även det flitiga teater- och kulturutbytet med Italien är med i Papanellas målsättning. Då främst via Pina Costalunga och hans kompani Glossa Teatro i Vicenza och Teater Aida i Verona.

glossateatro.it
fondazioneaida.it

 

I Italien har Papanella turnerat med flera föreställningar och tillsammans med Pino Costalunga har vi även producerat och spelat nya barnteaterföreställningar som spelats både i Sverige och Italien.

Stor succé blev uppsättningen ”Pippi Calzelunghe” i Verona år 2007. Marinella och Pino skrev en ny dramatisering och regisserade skådespelare på Teater Aida. Tjåsa Gusfors (Papagena) gjorde dockor och scenografi. Föreställningen vann år 2008 första pris på Teaterfestivalen i Spoleto som bästa och mest spelade föreställning. Pippi-föreställningen har sedan turnerat i hela Italien och även gästspelat i flera länder under mer än 10 år.

 

Hemmascen för Papanella berättarteater i Norrköping har sedan starten varit i Kulturkvarteret Hallarna hallarna.org (f.d. Kulturkammaren). Se mer under rubriken Kontakta oss.

Pappanella är även aktiv i ”Berättarnät Norrköping” som arrangerar berättarträffar, berättarkaféer, berättar-slam o. d. på olika ställen i Norrköping.
Kontakt med Berättarnät Norrköping: marinella.rolfart@gmail.com

 

Papanella är medlem i paraplyorganisationen för alla teater- och musikgrupper, konstnärer och andra kulturarbetare i Kulturkvarteret Hallarna (f. d. Kulturkammarföreningen).

Papanella och Berättarnät Norrköping samarbetar med Folkuniversitetet i Norrköping

folkuniversitetet.se